singles-redcedar

Kwaliteit en productie

Het kwaliteitslabel

Als we het over kwaliteit hebben dan moet een bepaald product voldoen aan een x aantal normen om aan een kwaliteitseis te voldoen. Om er zeker van te zijn dat een product aan een vooraf bepaalde norm voldoet moet het gecontroleerd worden door een derde onafhankelijke partij.

De kwaliteit van red cedar shingles en shakes wordt aangegeven met een label wat bij elke bundel onder de plastic strip wordt mee geleverd. De kleur van het label geeft de kwaliteit van het product aan. De normen waar een bepaalde kwaliteit shingles of shakes aan moeten voldoen zijn vastgesteld door het CSSB (CedarShingleShakeBureau), een overkoepelend orgaan voor de shake en shingles industrie. Deze organisatie heeft geen belangen in de zagerijen, maar is er voor om door controles de kwaliteit te bewaken van de red cedar shingles en shakes.

Het CSSB is zich bewust van het feit dat alleen een kwalitatief goed product de beste reclame is voor de lange termijn!

Alléén als de shingles en shakes zijn geleverd met een origineel certigrade label bent u verzekerd van de kwaliteits normen die door het CSSB zijn vastgesteld. Ziet een Blue label er qua uitstraling anders uit dan het label wat hieronder op de foto staat dan is het geen blue label! En kan de kwaliteit niet gegarandeerd worden.

Op de downloadpagina vindt u nog een folder ‘quality control’ waarin dit onderwerp nog eens uitgebreid uitgelegd wordt.

label-certigrade

Red Cedar

Western Red Cedar groeit in Britisch Colombia aan de westkust van Canada. Er zijn ook plekken in Europa waar deze boom is aangeplant, maar alleen in BC zijn de omstandigheden optimaal om de sterke eigenschappen van het Red Cedar te laten ontwikkelen.
Vooral de stof thujaplicines, die in hoge mate aanwezig is in het kernhout, is een van nature giftige stof tegen hout rottende schimmels.
De groei van de boom, die makkelijk meer dan 500 jaar oud kan worden, is optimaal aan de Amerikaanse westkust en West Canada waar de ontwikkeling van de houtrot werende stof het hoogst is.
Western Red Cedar is één van de zachtste houtsoorten ter wereld maar wordt per abuis wel eens hardhout genoemd. Red Cedar is zo zacht dat het met de nerf mee met een mes te snijden is, wat het verwerken van de shingles erg gemakkelijk maakt. De Indianen hadden al door dat met deze bijzondere houtsoort gemakkelijk kano's en ander dagelijks gerei gemaakt konden worden.

In het noorden van Britisch Colombia en Alaska groeit ook nog de Yellow cedar. Dit is famillie van de Red Cedar, maar door de lange strenge winters groeit deze boom langzamer. Het Yellow Cedar hout is wat harder dan Red Cedar en daardoor minder makkelijk te bewerken. Wel is het nóg duurzamer en ook exclusiever dan Red Cedar.

zagen boomstamDe productie van redcedar shingles en shakes is een vak apart. De schijven hout die van de boomstam worden gezaagd worden met een mega klover eerst verwerkt tot ‘handzame’ blokken. Als de zager het blok in de hand neemt kijkt hij goed hoe hij de nerf van het hout het beste ten opzichte van het zaagblad kan leggen, zodat hij zoveel mogelijk shingles van de hoogste kwaliteit kan zagen.

Het zagen van de shingles gaat dus semi-handmatig en met grote snelheid. Het lijkt simpel, maar het is een gevaarlijk beroep waar veel vaardigheid voor nodig is.