singles-redcedar

Ontwerp

Bent u architect of ontwerper dan kunt u bij ons terecht voor technische vragen en details. Met een goed ontwerp en de juiste onderconstructie krijgt u de maximale levensduur uit het red cedar.

Hieronder ziet u enkele basis principes en ontwerpen voor een houten shingle dak. Een complete Nederlandstalige basishandleiding kunt u downloaden via de downloadpagina. U vindt op deze pagina ook en uitgebreide Engelstalige handleiding.

Bij elke dakbedekking geldt: hoe steiler, hoe beter. Dit is ook zo met de red cedar shingles en shakes. Een steile dakhelling zorgt er voor dat het water snel wegvloeit zodat het dak snel weer droog is. Bomen of andere objecten die schaduw geven op het houten dak zullen de levensduur beïnvloeden.

Bij de red cedar houten shingles is het vervolgens ook belangrijk dat de dakopbouw zo gemaakt is dat het hout goed kan droog ventileren. Het beste worden de shingles geplaats op een frame van houten latten welke met tengels los van dakplaat liggen..

onderconstructie
details

Het advies is om tussen de dakplaat en de tengels een waterdichte dampopen folie te plaatsen zodat eventueel ijsafzetting of condens aan de binnenzijde van de shingles geen schade kan toebrengen aan de onderconstructie. Een compleet open constructie waarbij de shingles of de shakes aan de binnenzijde te zien zijn is eventueel ook mogelijk. In de handleiding staat een duidelijke tekening hoe dit het beste kan worden opgebouwd.

Als de dampdruk vanuit de binnenzijde van een object erg groot is kan er gekozen worden om extra ontluchtingsroosters te plaatsen zodat eventuele vochtige lucht gemakkelijk weg kan. Meer over verschillende onderconstructies kunt u vinden in de uitgebreide Engelstalige handleiding op onze downloadpagina.

Voor verschillende details zoals het plaatsen van een dak doorvoer of het netjes aanbrengen van hoekshingles hebben we verschillende detail handleidingen. Op de download pagina kunt u deze terugvinden.
Op deze pagina vindt u veel info, deze kunt u downloaden. Voor de meeste bestanden heeft u een PDF reader nodig.